Als de specialist in propagator kweekbakken, kunt u bij ons terecht voor professionele propagator kweekbakken en kweekbakaccessoires in diverse formaten en uitvoeringen.


Propagator kweekbakken - zaaien en stekken:

De omstandigheden voor kweken van zaailingen en stekken in een propagator kweekbak zijn vergelijkbaar. Uiteraard kunnen er kleine onderlinge verschillen zijn voor de verschillende plantensoorten, maar over het algemeen kan men voor zaaigoed en stekken uitgaan van de onderstaande basisinformatie.

Zaaien in de propagator kweekbak:

1. Vul de propagator kweekbak of potjes met potgrond/compost of gebruike een tray van Eazy Plug en maak deze vochtig. Zaai volgens de aanbevelingen op de zaadverpakking. Bedek het zaaigoed met een dun laagje potgrond/compost van 2-3 mm. en maak deze opnieuw lichtjes vochtig.

2. Houdt het zaaigoed onder gespannen lucht in de propagator kweekbak met een iets verhoogde temperatuur. Een bodemtemperatuur van 22-24° C is voor het meeste zaaigoed voldoende. Gespannen lucht verkrijgt men door de ontluchtingsschuiven van de deksel gesloten te houden, in combinatie met de verhoogde bodemtemperatuur en:

a) in geval van Eazy Plug: de pluggen vochtig houden en altijd zorgen dat het overtollige water niet in de kweekbak blijft staan.

b) bij gebruik van losse potten: een goed vochtig gehouden laagje zand van 2-3 cm. op de bodem van de propagator kweekbak

c) in geval van rechtstreeks potgrond/compost in de propagator kweekbak: een goed vochtig gehouden potgrond/compost Let op : controleren dat gedurende die eerste periode het zand goed vochtig blijft !

3. Als de zaailingen net boven de grond komen, de gespannen lucht nog enige dagen erop houden tot ze duidelijk zichtbaar zijn.

4. De gespannen lucht opheffen en de bodemtemperatuur terugbrengen naar de “normale” temperatuur voor de plant (18-20° C.). De gespannen lucht kunt u opheffen door de ontluchtingsschuiven in de deksel open te zetten. Na het opheffen van de gespannen lucht de zaailingen in de propagator kweekbak houden tot ze 2-3 cm. groot zijn.

Let op : zorg dat de pluggen of compost altijd licht vochtig blijft

5. Zaailingen uit de propagator kweekbak halen en verpotten.

Stekken in de propagator kweekbak:

1. Neem de stekken tijdens het groeiseizoen van de plant. Snij de stekken juist onder een stengelknoop of bladverbinding af. Verwijder de onderste bladeren en plaats het stekje diep in de Eazy Plug of stevig in de potgrond/compost.

2. De stekken de eerste 4–6 weken onder gespannen lucht in de propagator kweekbak zetten onder een iets verhoogde temperatuur. Gespannen lucht verkrijgt men door de ontluchtingsschuiven van de deksel gesloten te houden, in combinatie met de verhoogde bodemtemperatuur en:

a) in geval van Eazy Plug: de pluggen vochtig houden en altijd zorgen dat het overtollige water niet in de propagator kweekbak blijft staan.

b) in geval van losse potten: een goed vochtig gehouden laagje zand van 2-3 cm. op de bodem van de propagator kweekbak

c) in geval van rechtstreeks potgrond/compost in de propagator kweekbak: een goed vochtig gehouden potgrond/compost Let op : controleren dat gedurende die eerste 4-6 weken het laagje zand op de bodem van de propagator kweekbak goed vochtig blijft!

De iets verhoogde temperatuur geeft een snellere wortelgroei. Een bodemtemperatuur van 22-24° C is voor de meeste stekken al voldoende.

3. Na 3-4 weken vindt u de eerste signalen voor wortelgroei in verse groeipunten. Bij het gebruik van Eazy Pluggen zal dat aanzienlijk sneller zijn.

4. De gespannen lucht nog ongeveer een week erop houden tot de stekken goed geworteld zijn en de jonge frisse (lichtgroene) groeipunten goed zichtbaar zijn.

5. Gespannen lucht opheffen en de bodemtemperatuur terug naar de “normale” temperatuur voor de plant (18-20° C.). Na het opheffen van de gespannen lucht de stekken nog ongeveer een week in de propagator kweekbak houden, onder af en toe lichtjes vochtig maken van de potgrond/compost. De gespannen lucht kunt u opheffen door de ntluchtingsschuiven in de deksel open te zetten. Let op : vocht bij blijven vullen zodat het laagje zand op de bodem van de propagator kweekbak altijd goed vochtig blijft ! Het vocht kan nu sneller verdwijnen door de ontluchtingsschuiven.

6. Stekken uit de propagator kweekbak halen en verpotten.

Tips voor het gebruik van de propagator kweekbak: 


* lees bij het gebruik van Eazy Plug de de tips specifieke gebruiksaanwijzing op hun website: www.eazyplug.nl/how-to-use/

* zorg dat het laagje zand op de bodem van de propagator kweekbak altijd goed vochtig blijft → eventueel tussendoor bijvullen

* plaats de temperatuurvoeler van de thermostaat of thermometer altijd in het midden van de propagator kweekbak

* toevoegen van een schimmel- en algenwerend en/of groeibevorderend middel aan het water kan het succes sterk verbeteren

* uitdroging van de zaailingen en stekken is een indicatie dat:

a) het laagje zand op de bodem van de propagator kweekbak niet voldoende vochtig is

b) de ontluchtingsschuiven openstaan (in geval van gespannen lucht bij de eerste periode in de propagator kweekbak)

c) er (nog) geen goede wortelgroei is 
Let op: Voor een juiste temperatuurmeting en om oververhitting van de binnenbak te voorkomen is het van belang om de temperatuurvoeler of thermometer in het midden van de kweekbak te plaatsen, in de zaaigrond op circa 5 cm. diepte (in geval van volledig afvullen van de propagator kweekbak met potgrond/compost).


Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.